Dow Jones prudko posilnil. Našli burzy svoje dno?

Americké akcie zažili v polovici týždňa historický deň. Najstarší burzový index Wall Street posilnil počas stredy o viac ako jedenásť percent. Analytici však varujú pred prílišným optimizmom.

Stredajšie obchodovanie na burze v New Yorku zaznamenalo najvyšší nárast indexu Dow Jones Industrial Average od roku 1933. V jednej chvíli bol totiž silnejší o viac ako jedenásť percent, čo predstavovalo zhruba dvetisíc bodov. Kým v pondelok a utorok Dow Jones atakoval trojročné minimá, streda akoby vliala investorom čerstvú krv do žíl.

Existuje dostatok náznakov, že akciového dno bolo dosiahnuté alebo sa po ňom práve pohybujeme. Na druhej strane si nemyslím, že by akcie tak mocne posilnili a už sa nevrátili späť. Vzostupný potenciál tu ale je,uviedol k výsledkom stredajšieho obchodovania Andrew Adams, analytik spoločnosti Saut Strategy.

Americkým akciám mohli pomôcť hneď dve veci. Tou prvou je nedávne vyhlásenie Fedu, že je pripravený do ekonomiky napumpovať až štyri bilióny dolárov (asi pätina amerického HDP), to druhou potom vyhlásenie prezidenta Donalda Trumpa, že USA môžu znovu otvoriť svoje hranice do Veľkej noci, teda do 12. apríla. Spojené štáty podľa neho nie sú stavané na to, aby sa zastavili.