Trhy Juhovýchodná Ázia vstupujú do nového týždňa s optimizmom

Zdá sa, že nálada na svetových finančných trhoch zodpovedá priebehu koronavírusove pandémie. Kým západná Európa či Severná Amerika stále hľadajú pevnú pôdu pod nohami, Juhovýchodná Ázia má za sebou úspešný týždeň.

Ohnisko nákazy nového typu koronavírusu sa definitívne presunulo do západnej časti Európy a Severnej Ameriky na čele s USA. Tomu viac menej zodpovedá aj vývoj na finančných trhoch. Akcie v Číne a Juhovýchodnej Ázii majú za sebou jeden z najlepších obchodných týždňov za niekoľko rokov. Prispeli k tomu aj informácie o spustení prvej časti podporného programu pre americkú ekonomiku.

Finančná injekcia amerického Fedu má dosiahnuť dva biliónov dolárov. Podporný balíček v objeme necelých 60 miliárd dolárov ale predstavila aj Malajzia, pripravenosť zasiahnuť deklarovala tiež taiwanská centrálna banka alebo indonézska vláda.

Boli to práve indonézske akcie, ktoré ukončili minulý obchodný týždeň najväčším prírastkom v regióne, a to vo výške 4,8 percenta. O viac ako percento spevnili indexy búrz v Singapure a Kuala Lumpur. Aj napriek miernemu oživeniu, je však potrebné sa pozerať na trhy stále s veľkou opatrnosťou, pretože návrat do normálu bude ešte dlhý a veľmi citlivý na najmenšie negatívne správy.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.