Uhlí

Vlády krajín G7 prestanú financovať projekty využívajúce uhlie

Zástupcovia siedmich krajín s najväčšími ekonomikami sveta sa zhodli, že do konca roka prestanú s vládnou finančnou podporu uhoľných projektov. Cieľom je splnenie klimatických záväzkov, ktoré vyplývajú z Parížskej dohody.

Skupina krajín G7 vydala komuniké, v ktorom sa vlády zriekajú akejkoľvek finančnej podpory medzinárodných investícií do uhoľných projektov. „Prehlasujeme, že podnikneme konkrétne kroky k absolútnemu ukončeniu priamej vládnej podpory medzinárodných projektov na výrobu elektriny z uhlia, a to do roku 2021,“ stojí v dokumente, ktorý cituje agentúra Reuters. Zastavenie vládnej pomoci sa týka nielen investícií, ale aj napríklad exportného financovania alebo podpory obchodu ako takého. Kľúčovým faktorom pritom bolo zapojenie do dohody tiež Japonsko.

Krajiny sa tiež dohodli, že budú spolupracovať s ďalšími globálnymi partnermi na urýchlení rozvoja dopravných prostriedkov s nulovými emisiami skleníkových plynov alebo na dekarbonizácii energetického sektora najneskôr v priebehu 30. rokov tohto storočia. Cieľom je tiež úplný odklon od financovania medzinárodných projektov v oblasti fosílnych zdrojov ako celku. Uhlie je teda iba prvý krok na tejto ceste. Skupina G7 tiež chce vyvíjať tlak na Čínu, aby sa vydala podobnou cestou.