tokyo, ázija, japonsko

Tokijská burza čelí najväčšiemu odlivu investorov za viac ako rok

Investori sa obávajú narastajúceho počtu novo potvrdených nákaz koronavírusu v Japonsku a tiež rastu inflácie v USA. Tá by mohla mať za následok zvýšenie úrokových sadzieb, čo by znamenalo, že dolárové aktíva budú atraktívnejšie.

Zahraniční investori stiahli v týždni končiacom 14. mája z tokijskej burzy vyše 10 miliárd dolárov. Ide o najväčší týždenný odliv, ktorý burza v Tokiu zaznamenala od marca 2020. Asi 40 percent z tejto sumy sa týkalo akciového trhu, zvyšok potom finančných derivátov.

Investorov vyľakal narastajúci počet potvrdených prípadov koronavírusu v Japonsku, ako aj  mimoriadne vysoká inflácia v Spojených štátoch. Stupňujú sa tak očakávania, že americká centrálna banka rozhodne o zvýšení úrokových sadzieb skôr, než sa pôvodne očakávalo. To by viedlo k zatraktívneniu dolárových aktív, ktoré by bolo na úkor hodnoty akcií japonských firiem, predovšetkým bánk a technologických firiem.

Hlavný index tokijskej burzy Nikkei za posledný týždeň prepadol o 4,3 percent, čo je najhlbší pokles od júla minulého roka. Zlá nálada sa prevládala aj na burze v Hongkongu, ktorá vo štvrtok oslabila o pol percenta, meraná bola súhrnným indexom Hang Seng.