hongkong, ázia

Akcie v Ázii vstúpili do obchodného týždňa rozpačito

Burzy v Tokiu a Šanghaji začali nový obchodný týždeň rastom, zatiaľ čo Hongkong a Soul zaznamenal vývoj opačným smerom. Pre ázijské trhy začínajú byť dôležité očakávania ohľadom reakcie americkej centrálnej banky na rastúcu infláciu.

Čínske akcie v pondelok posilnili. Súhrnný index šanghajskej burzy vrástol o 0,3 a index monitorujúci blue-chip akcie CSI300 pridal 0,4 percenta. Šanghaj posilňoval hlavne vďaka finančným titulom, ktoré začali reagovať na vývoj americkej inflácie. Opačným smerom sa ale vydali akcie ťažobných firiem alebo spoločností, ktoré sa zaoberajú obchodovaním s kryptomenami.

Rast zaznamenal aj index tokijskej burzy Nikkei, ktorý v pondelok pridal 0,17 percenta. Burzu ťahali nahor predovšetkým tituly zo sektora námornej dopravy, výrobcov motorových vozidiel alebo leteckých spoločností. Japan Airlines posilnila o necelé tri percentá, Toyota vzrástla o percento. Oslabenie zaznamenali cyklické odvetvia závislé na vývoji domácej ekonomiky.

K poklesu došlo na burze v Hongkongu, kde index Hang Seng stratil 0,2 percenta. V čele poklesu stáli ťažobné spoločnosti. Nadol zamierila tiež burza v Soule, kde si index Kospi odpísal takmer 0,4 percenta. Pokles mali na svedomí najmä technologické tituly ako Samsung alebo LG.