čína

Vláda Konga preskúmava kontrakty s čínskymi investormi v oblasti ťažby surovín

Vláda KDR sa rozhodla preskúmať niektoré zmluvy uzavreté s čínskymi ťažobnými spoločnosťami. Vraj existuje dôvodné podozrenie, že nie sú pre Kongo dostatočne výhodné.

Kongský prezident Felix Tshisekedi už v máji avizoval, že môže dôjsť k revízii niektorých kontraktov v oblasti ťažby strategických surovín. Demokratická republika Kongo je totiž najväčším svetovým producentom kobaltu a v Afrike jej patrí prvenstvo v ťažbe medi.

A kongská vláda teraz oznámila, že vytvorila komisiu, ktorá bude kontrakty skutočne preskúmavať. Jej úlohou má byť podrobné preverenie zmlúv s niekoľkými čínskymi investormi, ktorí v krajine dobývajú kobalt a meď. Vláda má zistiť, či sú podmienky nastavené spravodlivo s ohľadom na kongské záujmy.

Čínski ťažiari sa totiž v minulosti zaviazali, že v krajine vybudujú niekoľko ciest a nemocníc výmenou za získanie viac ako dvoch tretín podielu v miestnom ťažobnom projekte. Kritici ale tvrdia, že záväzky neboli zo strany Číňanov splnené, a preto je potrebné zmluvy preveriť. Celkovo má ísť o investície na šesť miliárd dolárov, uviedla agentúra Reuters.