OPEC, rokovanie, dopyt po rope, Rusko

Ťažba ropy skupinou OPEC bola v auguste najvyššia od vlaňajšieho apríla

Krajiny združené v organizácii OPEC a ich spojenci na čele s Ruskom odhadujú, že napätie na ropnom trhu pretrvá do konca roka a zásoby ropy zostanú nízke do mája 2022.

Objem ťažby organizácie OPEC v auguste vystúpil na najvyššiu úroveň od vlaňajšieho apríla. Len samotný OPEC dodal na trh priemerne 26,93 milióna barelov denne, čo je asi o 210 tisíc barelov denne viac ako v júli. Objem ropy, ktorú na trh dodal práve kartel OPEC sa nepretržite zvyšoval (až na tohtoročný február) od vlaňajšieho júna.

Napriek tomu na globálnom trhu do určitej miery pretrváva napätie s tým, ako postupne oživuje dopyt po rope, pričom ponuka nepatrne pokrivkáva. Prejavuje sa to nielen v raste ceny ropy od minuloročných rekordných minimúm, ale aj hlásenými pomerne nízkymi zásobami ropy v zásobníkoch.

Tento stav bude podľa odhadu skupiny OPEC + pretrvávať najmenej do konca tohto roka a nízka zásoba ropy vyťaženej a pripravenej k odberu bude až do mája 2022. Cena ropy je v posledných týždňoch pomerne rozkolísaná, pretože je citlivá na správy o priebehu pandémie koronavírusu v súvislosti so šíriacim sa variantom delta.