tokyo, ázija, japonsko

Akcie v Číne, Kórei a Indii uzavreli týždeň rastom. Pomohol aj šéf amerického Fedu

Významné ázijské finančné trhy uzavreli uplynulý týždeň prešľapovaním na mieste alebo rastom. Akcie v Indii na okamih vystúpili na historické maximum, kedy ich hore ťahali priemyselné tituly.

Piatkové obchodovanie na ázijských trhoch bolo ospalé. Prakticky všetky významné burzy čakali na prejav šéfa americkej centrálnej banky Jeromea Powella, a tak sa obchodovalo veľmi opatrne. Niektoré burzy stagnovali, iné mierne posilňovali.

Rozporuplne sa vyvíjala burza v Bombaji, kde spočiatku akcie vystúpili na historické maximum, aby vzápätí mierne oslabili. Trh nahor ťahali priemyselné tituly, rast následne miernili banky, u ktorých sa prejavila nervozita pred Powellovým prejavom. Súhrnný index však nakoniec uzavrel mierne v pozitívnom teritóriu.

V podobnej nálade sa obchodovalo aj v Soule, kde index Kospi nakoniec posilnil o 0,17 percenta. Za celý uplynulý týždeň si pripísal 2,4 percenta, čo je najvyšší týždenný rast od začiatku tohto februára. Akcie v Soule silneli aj vplyvom pozitívneho očakávania okolo prejavu šéfa Fedu.

Šanghajská burza v piatok spevnila o 0,6 percenta. Investori ocenili finančnú injekciu čínskej centrálnej banky tamojšiemu bankovému sektoru.