Virgin Galactic uzatvorila dohodu s NASA

Súkromná spoločnosť  Virgin Galactic oznámila uzatvorenie dohody s NASA o výcviku súkromných astronautov na vesmírny let.

NASA sa vyjadrila o dohode s Virgin Galactic ako o programe na identifikáciu kandidátov, ktorí majú záujem o kúpu súkromných astronautických misií na stanici. NASA potom zabezpečí dopravu a zdroje na obežnej dráhe a taktiež pozemné zdroje.

Akcie spoločnosti Virgin Galactic v pondelok vzrástli o viac ako 15 %.

Začiatkom tohto roka spoločnosť Sira Richarda Bransona  oznámila, že opäť začne predávať vstupenky do vesmíru. Prijala už viac ako 600 rezervácií od zákazníkov z viac ako 60 krajín.

Okno pre tento skúšobný let sa otvorilo vo štvrtok 25. júna 2020. V súčasnosti sa predpokladá, že počasie bude priaznivé do konca týždňa. Virgin Galactic bude poskytovať informácie o výsledkoch tohto letu dodatočnou tlačovou správou a balíkom mediálnych broll po uvedení na trh. Spoločnosť však nebude poskytovať aktualizácie na sociálnych médiách.

Trhová hodnota vesmírnej turistickej spoločnosti Virgin Galactic sa pohybuje na hodnote približne 2,3 miliardy dolárov. Spoločnosť ale zvažuje postupný predaj akcií až do 25 miliónov. Čistá hodnota Bransonovho majetku je podľa Bloombergu na úrovni 5,9 miliardy dolárov.

Virgin Galactic je súkromná spoločnosť, ktorá bola založená v roku 2004 a venuje sa predaju a realizácií krátkych suborbitálnych letov v rámci vesmírnej turistiky. Založili ju britský magnát Richard Branson a konštruktér prvého súkromného raketoplánu SpaceShipOne a BURT Rutan.

Spoločnosť sídli v Novom Mexiku, kde má byť aj jeden z plánovaných vesmírnych prístavov. Druhý by mal byť vybudovaný pri švédskom meste Kiruna, odkiaľ by malo byť možné pozorovať polárnu žiaru.

Virgin Galactic má v pláne prepraviť 500 pasažierov za rok za približne 200 000 dolárov na osobu, do výšky viac ako 100 km, s úplným beztiažovým stavom trvajúcim 6 minút.

Dnes  jediná možnosť pre obyčajných ľudí ako dosiahnuť výšku cez 100 km a prekročiť tak stanovenú hranicu vesmíru je cez komerčné orbitálne vesmírne lety, ktoré poskytuje Ruská vesmírna agentúra. Cena sa pohybuje okolo 20 miliónov dolárov za šesťdenný let. Flotila piatich vesmírnych raketoplánov od Virgin Galactic má byť postavená na zväčšenej verzii kozmickej lodi SpaceShipOne tzv. typ SpaceShipTwo. O druhom mene sú zatiaľ len dohady.