kryptomeny

V Portugalsku sa otvorí prvá kryptomenová burza. Získala licenciu od centrálnej banky

Criptoloja a Mind The Coin je dvojica obchodných platforiem pre sprostredkovanie nákupu a predaja kryptomien. Ide o vôbec prvé kryptomenové burzy, ktoré získali licenciu v krajine na samom západe Pyrenejského polostrova.

Portugalská centrálna banka Banco de Portugal oznámila, že udeľuje licenciu platformám Criptoloja a Mind The Coin pre sprostredkovanie obchodov s kryptomenami. Banco de Portugal je jedinou autoritou v krajine, ktorá môže takýto krok urobiť. A to na základe zákona, ktorý v Potugalsku nadobudol účinnosť tento rok v apríli.

Povolenie obe platformy získali po takmer deviatich mesiacoch. Criptoloja totiž o licenciu požiadala koncom septembra minulého roka. „Bola to dlhá cesta, ale byť prvou licencovanou kryptomenovou burzou v Portugalsku pre nás veľa znamená,“ uviedol pre portál Coindesk.com Pedro Borges, výkonný riaditeľ platformy Criptoloja.

Je pravdepodobné, že ďalšie licencie kryptoměnovým burzám budú v Portugalsku pribúdať. Banco de Portugal totiž uviedla, že má na stole päť ďalších formálne podaných žiadostí a že súčasne došlo k asi 60 neformálnym kontaktom s potenciálnymi žiadateľmi o licencie na obchodovanie s virtuálnymi menami.