USA

Americký dolár po zasadnutí Fedu posilnil a ropa zlacnela.

Federálny rezervný systém po svojom zasadnutí predstavil výhľad menovej politiky a prekvapil trhy plánom na skoršie zdvíhanie úrokových sadzieb. Americký dolár v reakcii posilnil voči košu ďalších svetových mien.

Vďaka posilneniu amerického dolára sa cena ropy Brent na globálnom trhu prepadla asi o tri percentá, a zostúpila tak zo svojich dvojročných maxím. Jej pokles sa zastavil tesne nad hranicou 72 dolárov za barel a v neskorších hodinách štvrtkového obchodovania svoje straty čiastočne zmazala. Podobným vývojom prešla aj cena severoamerickej ropy WTI.

Podľa analytikov však môže ísť len o krátkodobý výkyv, keďže sa všeobecne očakáva, že vo zvyšku roka budú na cene ropy prevládať efekty, ktoré ju poženú nahor. A to vďaka pokračujúcemu rozvolňovaniu protiepidemických opatrení, v dôsledku čoho oživuje ekonomická aktivita po celom svete. To zvyšuje dopyt po rope.

Ďalší rast dopytu po rope sa má dostaviť po obnovení leteckého spojenia medzi jednotlivými kontinentmi, ktoré bolo prerušené vlani na jar ako jedno z prvých opatrení proti šíreniu koronavírusu. Očakáva sa tiež zvýšenie dopytu v dôsledku rozprúdenia hlavnej motoristickej sezóny, ktorú tvoria predovšetkým prázdninové letné mesiace.