hongkong, ázia

Na trhoch v Ázii po zmene výhľadu politiky Fedu prevládala zlá nálada

Ázijské akcie začali nový obchodný týždeň negatívne. Akcie na všetkých hlavných trhoch v pondelok oslabovali. Najviac na burze v Tokiu. V Šanghaji, Hongkongu a Soule strácali len mierne.

Burza v Tokiu zaznamenala najhorší denný výsledok od konca tohtoročného februára. Hlavný index Nikkei stratil počas jediného dňa 3,29 percent. Počas dňa dokonca dosiahol najnižšiu úroveň, akú mohol za posledný mesiac mať.

Zlú náladu doplnili aj dozvuky správ o nečakanej zmene vo výhľade menovej politiky americkej centrálnej banky. Tá oznámila, že ju začne sprísňovať už od roku 2023, namiesto pôvodného roku 2024. Najviac oslabovali výrobcovia čipov ako aj chemické firmy.

Necelé percento stratili aj akciové indexy v Hongkongu a Soule. Tiež tu sa prejavoval vplyv amerického Fedu. V Soule oslabovali najmä technologické spoločnosti na čele so Samsung Electronics.

Hongkong tiež oslaboval kvôli technologickým titulom, no tiež kvôli firmám z finančného sektora. Najmenší stratu utrpela burza v Šanghaji, ktorej súhrnný index odpísal len 0,2 percent. Klesali najmä finančné a energetické spoločnosti.