lithium baterie, lithium, Mexiko, naleziště lithia

V Mexiku bolo objavené bohaté nálezisko lítia. Má to ale háčik

Nezvyčajne vysokú koncentráciu lítia obsahuje ruda v ložisku objavenom na severozápade Mexika v blízkosti mesta Bacanora. Podľa Národnej geologickej služby ide o „veľmi kvalitne ložisko“.

Riaditeľka mexickej Národnej geologickej služby Flor de Maria Harpová oznámila, že vzorky lítiové rudy predložené spoločnosťou Bacanora Lithium obsahujú nezvyčajne vysokú koncentráciu lítia. V priemere okolo 3 415 ppm (parts per million), čo výrazne prekračuje koncentráciu obvyklú v iných oblastiach Mexika, kde bol vykonávaný geologický prieskum s ohľadom na možnú ťažbu tohto strategického kovu.

„Bacanora je skutočne veľmi dobré nálezisko,“ uviedla Harpová podľa agentúry Reuters. V niektorých vzorkách rudy bolo lítium dokonca v koncentráciách okolo 16 000 ppm. Ak by aj ďalší prieskum potvrdil, že ide o tak bohaté ložisko a začalo by sa ťažiť, Mexiko by sa razom dostalo medzi globálne lítiové veľmoci vedľa Čile a Austrálie.

Harpová ale varovala, že geologický a ďalšie riziká spojené s týmto náleziskom sú pomerne vysoké. Vrátane napríklad nepríliš dobrej dostupnosti lítiovej rudy, ktorej ťažba sa v takýchto podmienkach nemusí pre komerčné využitie vyplatiť. Bacanora Lithium však počíta s tým, že do roku 2023 by ťažba začať mohla.