dolar, americké akcie

Americké akcie sú rekordne vysoko. Dolár je najsilnejší od polovice apríla

Hlavný index newyorskej burzy S & P 500 zakončil stredajšie obchodovanie na najvyššej úrovni vo svojej histórii. Krátko pred zatvorením parketu dokonca na chvíľu prekročil hranicu 4300 bodov. Newyorská burza tak rástla piaty deň v poradí.

Darilo sa aj indexu Dow Jones Industrial Average, ktorý spevnil o 0,61 percenta a rovnako sa priblížil svojim historickým maximám. Iba technologický Nasdaq v stredu mierne stratil. Americké akcie ale za sebou majú ďalší úspešný štvrťrok. Všetky tri kľúčové indexy na Wall Street dokázali rást nepretržite a to päť kvartálov po sebe. S & P 500 má za sebou dokonca najlepší prvý polrok od roku 1998.

Wall Street sa vezie na vlne optimistických očakávaní týkajúcich sa vývoja na americkom trhu práce. Prvé dáta naznačujú, že v júni v USA vzniklo viac nových pracovných miest, než sa predpokladalo. Kým analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali prírastok vo výške 600 tisíc, v júni vzniklo skoro o sto tisíc pracovných miest viac.

To sa prejavilo aj na kurze amerického dolára voči košu kľúčových globálnych mien. Dolárový index spevnil v júni o tri percentá a je najsilnejší od polovice apríla. Popri dobrých správach z ekonomiky sa na tom podpísala tiež nedávna zmena menovej politiky Fedu v zmysle uťahovanie menovo politických skrutiek, skor než sa pôvodne predpokladalo.