car-mercedes-benz, elektromobil, auto

V Európe sa prvýkrát predalo viac elektrických vozidiel než dieselov

Počet registrácií nových osobných automobilov dosiahol v Európe v auguste 713 714 kusov. To je o 18 percent menej ako pred rokom a o tretinu menej ako v roku 2019. Vyplýva to z údajov spoločnosti JATO Dynamics.

Hoci v auguste došlo k medziročnému poklesu v počte novoregistrovaných osobných vozidiel v Európe, od januára do augusta sa ich počet medziročne zvýšil. A to o 12,5 percent. Prvýkrát však podiel elektrických vozidiel (vrátane plug-in hygridov a vodíkových vozidiel) prevýšil podiel automobilov poháňaných naftovými motormi. Kým dieselov bolo zaregistrovaných rovných 20 percent, podiel elektrických áut stúpol na 21 percent.

Augustový medziročný pokles produkcie a registrácií nových vozidiel možno pripísať nedostatku čipov, za ktorým stoja dozvuky z pandémie, pokles predajov dieselových vozidiel je dlhodobý. Ešte v roku 2017 jazdilo skoro každé druhé predané nové auto na naftu, vlani na jar ich podiel klesol na 30 percent. Podiel áut s benzínovým motorom sa naopak pohybuje stále medzi 50 a 60 percentami.

Najpredávanejším vozidlom v Európe sa v auguste stala Dacia Sandero, plug-in hybridom vládol Ford Kuga a v elektromobiloch patrilo prvenstvo Volkswagenu ID.3.