USA, Amerika, Spojené štáty

Spojené štáty pridali nikel a zinok na zoznam kriticky dôležitých surovín

Zoznam kriticky dôležitých surovín sa v USA za posledné tri roky rozšíril z 35 na 50 položiek. Spojené štáty sa obávajú narastajúceho vplyvu Číny, ktorá by im mohla blokovať cestu k rozvoju elektromobility.

Už nie urán, stroncium alebo hélium, ale nikel a zinok. Spojené štáty menia a rozširujú zoznam kriticky dôležitých surovín, na ktorých bude závisieť ich ďalší ekonomický rozvoj a najmä snahy o „ozelenenie“ amerického hospodárstva. Nikel a zinok sú navyše komodity, ktoré na zoznam pribudli najnovšie.

Spojené štáty sa totiž obávajú narastajúceho významu Číny, ktorá je najmä v produkcii a spracovaní zinku jednou zo svetových veľmocí. USA ročne dovezú okolo 710-tisíc ton zinku, čo vlani pokrývalo 83 percent ich spotreby. A s ohľadom na plány Bidenovej administratívy na rozvoj elektromobility sa dá očakávať, že ich dopyt po zinku ešte porastie.

V prípade niklu je situácia Spojených štátov ešte menej priaznivá. USA disponujú iba jedinou niklovou baňou a jedinou firmou, ktorá sulfát niklu spracováva. Našťastie ale nie sú Spojené štáty tak závislé na dovoze z Číny, cez 60 percent ich importu zaisťujú Kanada (42 %), Nórsko (10 %) a Fínsko (9 %). Situácia sa však môže rýchlo meniť.