Uniper do piatich rokov uzavrie svoje nemecké uhoľné elektrárne

Energetická spoločnosť Uniper, ktorá sídli v Düsseldorfe, tak odstaví zhruba polovicu svojich európskych výrobných kapacít.

Uniper tak reaguje na plán spolkovej vlády zbaviť sa do roku 2038 všetkých svojich uhoľných elektrární za účelom splnenia klimatických cieľov do polovice tohto storočia. Prvé elektrárne plánuje Uniper (ktorý vznikol v roku 2016 oddelením od E.ON) uzavrieť do konca roka 2022. Prvými budú tri bloky elektrárne vo Scholvenu a Wilhelmshavene o inštalovanej kapacite 1,5 gigawattov.

Zvyšné elektrárne vo Staudinger a Heyden s inštalovanou kapacitou 1,4 gigawattov prestanú prúd vyrábať do konca roka 2025. „Práve určujeme budúcnosť Uniperu. Opatrenia, ktoré v dôsledku nášho rozhodnutia prijmeme, budú sprevádzať kroky zameranými na zabezpečenie našich zamestnancov, „uviedol šéf Uniperu Andreas Schierenbeck pre agentúru Reuters.

Elektrárne Uniperu vypúšťali ročne necelých šesťdesiat miliónov ton oxidu uhličitého. Ich odstavenie teda klíme uľaví, hoci napríklad emisie RWE sú zhruba dvojnásobné. Na druhej strane sa energetická spoločnosť môže tešiť štátnej kompenzácie, ktorá by podľa predbežných odhadov mohla dosiahnuť 365 miliónov eur.