Americké akcie spevňujú pod vplyvom výsledkovej sezóny a rozhodnutia Fedu

Hoci väčšina svetových búrz ešte len hľadá jasný smer po výpredajoch v dôsledku stupňujúcej sa epidémie koronavírusu, USA objavuje svetlo na konci tunela.

Investori v polovici týždňa pozitívne reagovali na postupne zverejňované finančné výsledky firiem za minulý rok. Tie boli najmä v prípade blue-chips titulov lepšie, než sa očakávalo. Do skupiny firiem, ktoré indexu Dow Jones pomohli k rastu, patrí napríklad Apple alebo McDonald`s.

Akcie Applu spevnili o tri percentá v reakcii na oznámenie, že predaje iPhonu boli v poslednom minuloročnom kvartáli druhé najlepšie v histórii firmy. Firemné výsledky dokonca prebili obavy z vývoja epidémie koronavírusu v Číne. „Koho zaujíma potenciálny pandémia koronavírusu, keď Apple oznamuje také čísla?“, Napísal Paul Hickey zo spoločnosti Bespoke Investment Group vo svojej pravidelnej stredajšej Glos.

Americkým akciám pomohlo aj rozhodnutie Federálneho rezervného systému ponechať úrokové sadzby bezo zmeny. Takýto výsledok bol v súlade s očakávaniami trhu, ktorý rozhodnutie Federálna komisia pre operácie na voľnom trhu v rámci Fedu prijal pozitívne. Podľa šéfa Fedu Jeroma Powella nebol dôvod k zmene menovej politiky, keďže americké hospodárstvo vykazuje zdravý rast a momentálne žiadny zásah nevyžaduje.