Aký bude mať dopad brexit na britské akcie?

Na konci januára opustila Veľká Británia Európsku úniu. Tamojšie akcie sú kvôli brexitu už dlhšiu dobu pod tlakom. Dlho pretrvávajúca neistota skončila, a tak je legitímne sa pýtať, ako sa bude londýnska burza vyvíjať potom, čo sa Spojené kráľovstvo ocitlo mimo elitného európskeho klubu.

Agentúrou Bloomberg oslovení analytici očakávajú, že britská ekonomika po opustení Európskej únie bude ešte nejakú dobu rásť relatívne pomalým tempom. Avšak pokiaľ ide o britské akcie očakávajú, že začnú vymazávať straty, ktoré práve v uplynulých rokoch zaznamenávali kvôli neistote, spojenej s brexitom. Presnejšie povedané že doženú rast, ktorý bol kvôli brexitu nižší ako napríklad v Spojených štátoch.

„Neistota spojená s brexitem podhodnotila britský finančný trh tak, že dnes sa zdá byť veľmi atraktívny. Cenové úrovne pretrvávajú na nízkej hladine, čo sa nezmení cez noc, „uviedla napríklad Beata Mantheyová zo CITI Group. Podľa nej prichádza sedemdesiat percent investícií do akcií začlenených v indexe FTSE 100 zo zahraničia.

A oproti porovnateľným zahraničným titulom sú tieto akcie podhodnotené. Okrem toho sa dá tento rok u britských akcií očakávať vysoký dividendový výnos. „Ak ste držiteľ niektorých z blue chips, môžete sa tešiť na peknú odmenu,“ dodala Mantheyová.