bitcoin, kryptomena

Zachytili sme kryptomenové účty teroristov, hlási americké ministerstvo spravodlivosti

Milióny dolárov a stovky kryptomenových účtov, ktoré patria niekoľkým organizáciám majú v Spojených štátoch štatút teroristických účtov. Takým úlovkom sa vo štvrtok pochválilo americké ministerstvo spravodlivosti. 

Úrad tvrdí, že sa mu podarilo odhaliť financovania teroristických kybernetických kampaní, za ktorými stáli organizácie Al-Kájda, Hamas a Islamský štát. Ministerstvo spravodlivosti sa snaží zabaviť Bitcoiny zo 155 adries v objeme niekoľkých miliónov dolárov. Al-Kájda a ďalšie teroristické skupiny prevádzkujú podľa ministerstva sieť na pranie špinavých peňazí. K tomu využívajú kanály aplikácie Telegram a ďalších platforiem sociálnych médií. Pomocou nich tiež získavali Bitcoiny na financovanie dosiahnutia svojich teroristických cieľov.

Americké ministerstvo spravodlivosti tiež uviedlo, že spomínané teroristické skupiny sa bežne vydávajú za charitatívne organizácie, čím ľahšie oslovujú potenciálnych darcov. Financie boli tiež posielané na darčekové karty alebo na iné platformy pre sprostredkovanie platobného styku. Vyšetrovatelia sledovali peňažné bitcoinové toky posledných osemnásť mesiacov a využívali k tomu nástroje ako Chainalysis alebo Excygent.