Trumpov daňový balíček prichádza neskoro a ekonomike príliš nepomôže

Trumpov daňový balíček prichádza neskoro a ekonomike príliš nepomôže

Dekréty amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktoré podpísal počas uplynulého víkendu, a ktoré znamenajú daňovú úľavu pre zamestnaných Američanov, vraj najsilnejšie svetovej ekonomike príliš nepomôžu.

Príliš neskoro a príliš málo. Tak znie hodnotenie ekonomických expertov, ktorých oslovila agentúra Reuters kvôli opatreniam, ktoré prijal americký prezident Donald Trump. Tie majú znížiť daňové zaťaženie zamestnaných Američanov a tým, ktorí o prácu prišli, zabezpečiť predĺženie výplaty dodatočných dávok v nezamestnanosti vo výške 400 dolárov týždenne.

Podľa Marka Zandiho, analytika spoločnosti Moodys môže tento balík priniesť americkému hospodárstvu stimul vo výške len niečo vyše 400 miliárd dolárov. Michael Feroli z JPMorgan Chase si myslí, že to môže byť dokonca menej ako 100 miliárd. Lydia Boussourová, analytička spoločnosti Oxford Economics odhaduje vplyv Trumpovho balíčka vo výške 0,2 percenta HDP, čo je ,,zanedbateľný objem“.

Odborníci sa zhodujú v tom, že ide o neporovnateľne menšiu pomoc hospodárstvu, než akú v uplynulých mesiacoch schválil Kongres, či už išlo o senátny balíček v objeme 1 bilióna alebo snemovni v objeme 3 biliónov dolárov. Aj keby nakoniec Trumpove nové dekréty znamenali stimul 400 miliárd dolárov, je to len desatina toho, čo už schválili americkí zákonodarcovia. Nehovoriac o ďalších niekoľkých biliónoch, ktoré do ekonomiky pumpuje či už napumpoval Federálny rezervný systém.