coal

Austrálsky ťažiar Whitehaven dostal zelenú pre rozšírenie svojich uhoľných baní

Regulátor v austrálskom štáte Nový Južný Wales vyhovel žiadosti ťažobnej spoločnosti Whitehaven Coal o rozšírenie kapacity pre ťažbu uhlia. To vyvolalo nevôľu u miestnych farmárov.

Ťažobná spoločnosť Whitehaven Coal podala žiadosť o rozšírenie svojho projektu Vickery v roku 2018. Ťažba uhlia by sa tak mala dostať až na trojnásobok súčasnej úrovne. Súčasne s tým by došlo aj k rozšíreniu územia, kde by kvôli ťažbe nemohla prebiehať iná činnosť.

Austrálsky regulátor, Nezávislá plánovacia komisia (IPC – Independent Planning Commission) na to, dostala takmer dvetisíc podaní. Z nich dve pätiny žiadosť podporovali, 57 percent bolo nesúhlasných a zvyšok neutrálnych. IPC ale uviedla, že vplyvy súvisiace s rozšírením ťažby uhlia sú akceptovateľné a v súlade s verejným záujmom. Úrad vraj starostlivo posúdil všetky pre aj proti zamýšľaného projektu z hľadiska ekonomiky a životného prostredia.

Spoločnosť Whitehaven rozhodnutie prijala s vďakou a uistením, že investície vo výške 700 miliónov austrálskych dolárov vytvorí až 500 nových pracovných miest len ​​počas rozširovania ťažobnej kapacity a ďalších 450 miest po spustení projektu. Naproti tomu sa farmárske zoskupenie združenia Lock the Gate Alliance vyjadrilo nad výsledkom sklamanie. Ťažba podľa nich poškodí vodné zdroje aj poľnohospodársku pôdu v okolí.