elektroauto

Doprava s nulovými emisiami je budúcnosť

  • Cieľová cena akcií Nikola Corporation (NKLA) je určená až na 79 USD (tipranks.com)
  • Podľa JP Morgan sú akcie NKLA k 8.7.2020 Overweigh (finviz.com)
  • V období medzi 31.6. a 6.8.2020 sa cena akcií NKLA zvýšila o takmer 6 dolárov, a to z 30,8 USD na 36,3 USD (yahoofinance.com)
  • Podľa Cowena si akcie NKLA stoja ako Outperform (17.7.2020) (finviz.com)
  • ST hodnotí akcie NKLA ako rastové (yahoofinance.com)

Nikola Corporation je intergrovaný poskytovateľ dopravných systémov, ktorý sa vyznačuje nulovými emisiami. Jeho činnosť sa skladá z navrhovania a výroby batériových a vodíkovo-elektrických vozidiel, elektrických pohonných ústrojenstieva vozidiel, komponentov k vozidlám.  Ďalej sa zameriava taktiež na systémy skladovania energie a infraštruktúru čerpacích staníc na vodík. Spoločnosť vznikla v roku 2015 a jej sídlo nájdeme vo Phoenixe v Arizone.

Nikola Corporation a akcie tejto spoločnosti sa vymykajú bežným zvyklostiam, pretože sa nestali verejne obchodovanou entitou. Namiesto tradičnej cesty zvolila Nikola Corporation odkup spoločností pre špeciálne účely, alebo  SPAC. Od chvíle ohlásenia nákupu sa zvýšili akcie o 217 %. „V druhom štvrťroku roku 2020 sa Nikola dostala k predom stanoveným míľnikom na našej ceste k tomu, aby sa stala vodcom dopravy s nulovými emisiami na globálnom trhu ťažkých nákladných vozidiel,“ uviedol Mark Russell , generálny riaditeľ Nikola.

Časový plán pre zahájenie výroby Nikola Tre v Q4 2021 sa momentálne javí ako reálny vzhľadom k dobrému vývoju produktov. Počiatočné jednotky sa budú vyrábať v závode Ulm v Nemecku, kde sa dokončujú prípravy. Táto jednotka bude potom schopná produkovať až 10 000 kusov ročne. Okrem toho Nikola dokončila prípravy ku stavbe svojho výrobného závodu v Coolidge v Arizone na zelenej lúke . Tento výrobný závod Coolidge bude disponovať kapacitami k produkcii až 35 000 nákladných vozidiel ročne.