Trump dal stopku pre import uránu z Číny a Ruska

Americký prezident Donald Trump sa postavil za možnosť zakázať dovoz uránu z Číny a Ruska. Chce tak pomôcť domácemu jadrovému priemyslu.

Právomoc Trumpovej administratívy zverila Jadrovej regulačnej komisii s tým, že zákaz dovozu uránu zo spomínaných krajín zároveň aj odporúča. Donald Trump tak chce podporiť domácich producentov uránu, ktorí doteraz museli čeliť tvrdej zahraničnej konkurencii. Kvôli tomu obmedzovali investície do ťažby, čo vraj zároveň oslabovalo pozíciu USA ako jadrovej superveľmoci.

Americký prezident už vlani v júli ustanovil pracovnú skupinu, ktorá mala za úlohu zmapovať trh so strategickou surovinou. Výsledkom je správa, ktorá zdôrazňuje potrebu obmedziť dovoz uránu zo spomínaných krajín s odkazom na zabezpečenie národnej bezpečnosti. Trump nechal skupinu vzniknúť na základe požiadavky dvoch amerických firiem ťažiacich urán na to, aby na neho vláda zaviedla dovozné kvóty.

Správa tiež americkej vláde odporúča, aby vytvorila dostatočnú rezervu uránu, ktorá zaistí plynulý odber suroviny od domácich ťažiarov. Na akumuláciu uránových rezerv vláda už tento rok vo februári vyčlenila 1,5 miliardy dolárov. Zámer ešte musí schváliť Kongres.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.