Ekonomické oživenie bude v tvare písmena „U“, myslia si analytici

Uvoľňovanie protiepidemických opatrení je v mnohých krajinách na samom začiatku, ale medzi ekonómami je už v plnom prúde debata o tom, aké rýchle bude hospodárske oživenie.

Agentúra Reuters sa spýtala 45 expertov zo Spojených štátov aj Európy na to, aký tvar bude mať zotavenie ekonomiky po odznení koronavírusovej pandémie a uvoľnenie všetkých obmedzení, ktoré takmer zastavila svetové hospodárstvo.

Necelá polovica respondentov je presvedčená, že oživenie bude mať tvar písmena „U“. To znamená, že akonáhle dosiahneme dno prebiehajúcej hospodárskej krízy, nejakú dobu na ňom zostaneme a potom zaznamenáme zvýšenie hospodárskeho výkonu.

Desať ekonómov odpovedalo, že očakáva zotavenie v tvare písmena „V“, teda že odraz od dna bude prakticky okamžitý. Sedem analytikov tipuje oživenie v tvare „fajky“ a päť vsádza na písmeno „W“, keď očakávajú dvojitý hospodársky prepad aj rast. Ekonómovia však priznávajú, že predpovedať, ako si hospodárstvo s aktuálnou krízou poradí, je stále veľmi nespoľahlivé a závislé na mnohých faktoroch. A ani ich vplyv nemožno zatiaľ predpovedať bez značného rizika omylu.