Trhy juhovýchodnej Ázie v rozpakoch

Kým burzy v Singapure, Thajsku alebo na Filipínach ťahá nahor dosiahnutie prvej fázy obchodnej dohody medzi USA a Čínou, výsledky britských predčasných volieb sú vnímané ako budúce riziko.

Väčšina akciových trhov juhovýchodnej Ázie zakončila obchodný týždeň na rastovej trajektórii. Investori boli dobre naladení správami o uvoľnení napätia medzi USA a Čínou. Dve najsilnejšie ekonomiky sveta totiž úspešne dokončili rokovania o prvej fáze novej obchodnej dohody. Na jej základe nedôjde k uvaleniu ďalších amerických ciel na čínsky tovar výmenou za to, že Čína odoberie z USA najmä poľnohospodárske výrobky za päťdesiat miliárd dolárov.

Na dobré správy najviac reagovali burzy v Singapure, Filipínach alebo Thajsku. Počas piatkovej seansy pridávali jedno až dve percentá a tento trend zrejme vydrží aj počas tohto týždňa, pričom nie je vylúčené krátkodobé vyberanie ziskov.

Dobrú náladu však v juhovýchodnej Ázii mierne kazia výsledky britských predčasných volieb. Triumf Borisa Johnsona síce znamená koniec neistoty v otázkach brexitu, trhy v tejto časti sveta to však vnímajú ako budúce riziko pre voľný obchod. Ako sa ale doteraz zdá, pozitívne očakávania vyvolané americko-čínskym konaním prevažujú nad obavami z odchodu Veľkej Británie z Európskej únie.