Indický dovoz palmového oleja na sedmnásťmesačnom minime

Dovoz palmového oleja do Indie klesol v novembri medziročne o tri percentá. Rastú obavy zo zvýšenia cla na olej z Malajzie.

Novembrový import palmového oleja do Indie dosahoval necelých 672 tisíc ton, čo je najnižšia úroveň od júla minulého roka. Pritom ešte o mesiac skôr predstavoval dovoz tejto komodity takmer 780 tisíc ton. Indickí spracovatelia potravinárskeho oleja takmer zastavili akékoľvek nákupy palmového oleja pôvodom z Malajzie. Obávajú sa totiž, že Dillí zvýši clo na jeho dovoz a prijme ďalšie opatrenia na obmedzenie jeho importu v reakcii na malajzijskú kritiku krokov indickej vlády voči autonómii Kašmíru.

Ak by po takýchto nástrojoch Dillí skutočne siahlo, Malajziu to môže citeľne posilniť. Je totiž na indickom odbyte palmového oleja pomerne značne závislá, pretože India ho odoberá fakticky len z dvoch krajín: Malajzia a Indonézia. Nie je však jasné, ako by mohli indonézske kapacity indický dopyt po palmovom oleji úplne uspokojiť. India je vôbec najväčším dovozcom potravinárskych olejov sveta. Vedľa palmového oleja dováža tiež sójový, a to hlavne z Argentíny a Brazílie alebo slnečnicový, ktorý dováža prevažne z Ukrajiny a Ruska.