Britská libra stratila voči americkému doláru. Dusí ju ekonomický výhľad krajiny

Ešte počas minulého týždňa britská libra posilnila voči doláru o sedem percent. Dnes je ale všetko inak. Trhy totiž dolár uprednostňujú čoby bezpečný prístav potom, ako agentúra Fitch znížila rating na britský verejný dlh.

Podľa agentúry Fitch bolo nazeranie nutné, pretože sa dá očakávať prudký nárast britského verejného dlhu. Kým vlani dosahoval podiel verejného dlhu k HDP 84,5 percent, tento rok to má byť až 94 a budúci rok dokonca 98 percent. Veľká Británia sa k tomu, podobne ako rad ďalších krajín nevyhne, ak bude chcieť zabrániť najväčšiemu ekonomickému prepadu od konca druhej svetovej vojny.

Kabinet Borisa Johnsona okrem iného plánuje vyplácať prepusteným zamestnancom dočasne až osemdesiat percent ich predchádzajúcej mzdy. Jeden z piatich Britov sa obáva ekonomickej depresie a viac ako polovica opýtaných očakáva, že sa britské hospodárstvo dostane do recesie ešte tento rok.

Na pomoc ostrovnej ekonomike sa poponáhľala tiež už Bank of England, ktorá rozšírila svoj program nákupu vládnych dlhopisov na 200 miliárd libier, a súčasne s tým znížila základnú úrokovú sadzbu na 0,1 percenta. To je vôbec najnižšia úroveň v histórii britskej centrálnej banky.