japan-4141578_1280

Tokio otvorilo novú stanicu pre tankovanie vodíka

Japonská metropola sprevádzkovala už štvrtú a zároveň najväčšie vodíkovú tankovacie stanicu. Ide o súčasť projektu čistej verejnej dopravy pre olympijské hry, ktoré sa budú v Tokiu konať v tomto roku.

Vodíková stanica je schopná v priebehu jedného dňa doplniť palivo až pre dvadsať autobusov. „Na tokijskú olympiádu aj paraolympiádu zavíta mnoho ľudí zo všetkých kútov sveta. Bude to veľká príležitosť prezentovať Japonsko ako krajinu na technologickom špici, najmä čo sa využitia vodíka týka, „uviedol Takashi Anamizu, viceprezident spoločnosti Tokyo Gas, ktorá prevádzkuje sieť vodíkových púmp.

Každá z predchádzajúcich troch vodíkových staníc dokázala plne natankovať len štyri až päť autobusov denne, čo bolo podstatne menej, než sa pôvodne predpokladalo. Vodík získavaný pre spomínané stanice, bude vraj uhlíkovo neutrálny. Spoločnosť Royal Dutch Shell, ktorá je dodávateľom vodíka vyrábaného zo skvapalneného zemného plynu na jeho prípravu využila emisné povolenky.

Tokijská samospráva počíta, že by sa počet vodíkových autobusov do konca roka zvýšil zo súčasných sedemnásť na sto. Ruka v ruke s tým sa má zvyšovať aj počet vodíkových púmp. V celom Japonsku ich má byť tento rok okolo 160 a do piatich rokov sa ich počet má zdvojnásobiť.