Saudskoarabské akcie oslabili. Katar a Dubaj naopak rastú siedmy deň v rade

Akciovú burzu v Rijáde ťahali nadol najmä bankové a energetické tituly. V Katare a Dubaji naopak burzy vďaka bankám posilnili.

Nedeľné seansy na burzove v Rijáde priniesli krvavú kúpeľ najmä pre saudskoarabské banky. Deväť z jedenástich bánk zaznamenalo počas jediného obchodného dňa pokles v rozmedzí jedného až dvoch percent. Najviac (dve percentá) stratila Saudi British Bank, ktorej majoritným vlastníkom je britský bankový holding HSBC.

K celkovému poklesu saudskoarabskej burzy prispela tiež ťažobná spoločnosť Saudi Aramco. Jej akcie oslabovali tretí deň po sebe, pričom len v nedeľu stratili tri desatiny percenta. Poradenská spoločnosť Al Rajhi Capital Research súčasne prehodnotila nákupné odporúčanie pre akcie Saudi Aramco na „neutral“, čím sa zaradila po boku väčšiny ratingových agentúr.

Katarská burza pridala desatinu percenta. Aj v tomto prípade sa na jej vývoji najviac podpísal bankový sektor, ktorého tituly posilňovali v rozmedzí troch až ôsmich desatín percenta. Banky ťahali nahor aj akcie v Dubaji, ktoré posilnili o 1,2 percenta. Dobrá nálada medzi investormi panovala tiež v Egypte, kde bankový sektor pomohlo rastu akciového indexu o sedem desatín percenta.