Tesla prekvapila výsledky. Akcie posilňujú o deväť percent

Najhodnotnejšia americká automobilka v súčasnosti zverejnila výsledky hospodárenia za prvý tohtoročný kvartál. Napriek všeobecnému očakávaniu vykázala zisk aj medziročný prírastok tržieb.

Zisk za január až marec tohto roka predstavoval 16 miliónov dolárov, čo je zhruba deväť centov na jednu akciu. Vlani pritom Tesla za rovnaké obdobie prekonala 4,1 dolára na akciu. Pozitívne prekvapenie prišlo takisto v podobe tržieb, ktoré medziročne vzrástli o tretinu na takmer šesť miliárd dolárov. Akcie na dobré správy zareagovali viac ako deväťpercentným rastom.

Analytici napospol očakávali, že automobilka vykáže stratu vo výške necelých tridsiatich centov na akciu. S očakávaním tržieb sa ale takmer trafili, keď konsenzus trhu bol 6,1 miliardy dolárov. „Ide o vôbec prvý čistý zisk v tomto sezónne najslabšom štvrťroku. Cez všetky nástrahy sme boli schopní dosiahnuť skvelé výsledky ako vo výrobe, tak v dodávkach hotových výrobkov našim zákazníkom,uviedla Tesla vo vyhlásení investorom.

Ďalšie kvartály sa ale môžu vyvíjať o poznanie horšie. Jednak kvôli výraznému oslabeniu americkej ekonomiky (v prvom štvrťroku klesla takmer o päť percent), jednak kvôli mimoriadne nízkym cenám ropy. Tie môžu motoristov odrádzať od substitúcie vozov so spaľovacím motorom k elektromobilom.

2 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.