Tesla jedná v Kanade o dodávkach niklu. Chce tak znížiť emisie uhlíka

Americká automobilka Tesla má v pláne odoberať nikel pre batérie do svojich elektromobilov z Kanady. Podľa agentúry Reuters rokuje so spoločnosťou Giga Metals, ktorá ponúka dlhodobý kontrakt na dodávky tohto priemyselného kovu.

Tesla je pripravená uzavrieť zmluvu na dodávky niklu na veľmi dlhú dobu s tým, kto bude schopný kov ťažiť a spracovať efektívne a šetrne k životnému prostrediu. Takúto ponuku predstavil Elon Musk tento rok v júli. Tú zrejme vypočula kanadská spoločnosť Giga Metals, ktorá pri ťažbe niklu využíva recykláciu oxidu uhličitého a tiež energiu vody.

Aktuálne najhodnotnejšia automobilka sveta podľa agentúry Reuters nebude nikel od Giga Metals iba odoberať, ale sama tejto spoločnosti šetrnú technológiu pomôže vybudovať. Prezident Giga Metals Martin Vydra údajné rokovania s Teslou nekomentoval. ,,Giga Metals aktívne spolupracuje s automobilkami na dodávkach niklu práve s ohľadom na našu schopnosť produkovať uhlíkovo neutrálny nikel,“ povedal Vydra agentúre Reuters. Dodal tiež, že ďalšie zdokonaľovanie ťažby niklu s ohľadom na väčšiu šetrnosť k životnému prostrediu si vyžiada investície do maximálne jednej miliardy dolárov. Tesla sa k údajne pripravovanej spolupráci odmietla vyjadriť, uviedla agentúra Reuters.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.