vaccine

Dow Jones posilnil. Môže za to aj nádej na získanie vakcíny proti koronavírusu

Americké akcie počas pondelka vymazávali straty z minulého týždňa. Trhy zaplavila nádej na skoré získanie vakcíny proti koronavírusu a tiež očakávania niekoľkých primárnych úpisov akcií.

Dow Jonesov index počas pondelka posilnil o viac ako jedno percento, čo v absolútnych číslach robí približne 300 bodov. Nakrátko sa dokonca dostal nad hranicu 28 tisíc bodov, hoci ešte o polovici minulého týždňa sa nachádzal pod 27,5 tisícami. Zotavenie na trhoch má niekoľko príčin.

Jednou z nich je obnovenie testovanie kandidátov na vakcínu proti koronavírusy z dielne farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca a Oxfordskej univerzity. Klinické testy boli pozastavené, pretože u jedného z dobrovoľníkov došlo po podaní vakcíny k zhoršeniu zdravotného stavu. Obnovenie testovanie dodalo trhom optimizmus, čo sa prejavilo rastom dopytu po akciách, a teda ich ceny.

Ďalším faktorom je narastajúci ruch súvisiaci s niekoľkými plánovanými primárnymi ponukami akcií. Medzi spoločnosti, ktoré chcú upísať nové akcie, patrí cloudová firma Snowflake. Tá si chce na burze požiadať o viac ako tri miliardy dolárov výmenou za dodatočne vydané akcie. Taký objem zodpovedá desatine odhadovanej trhovej hodnoty firmy.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.