Poľsko

Poľský petrolejársky obor PKN Orlen chce byť do roku 2050 uhlíkovo neutrálne

PKN Orlen odhaduje, že na svoju premenu smerom ku klimatickej neutralite bude musieť vynaložiť asi 6,6 miliardy dolárov. Investovať plánuje hlavne do zelených energetických projektov.

Štátom vlastnený koncern PKN Orlen oznámil, že plánuje znížiť emisie oxidu uhličitého u svojich petrochemických prevádzok o dvadsať percent a pri výrobe elektriny o tretinu v priebehu nasledujúcich desiatich rokoch. ,,Globálna energetická transformácie sa už deje priamo pred našimi očami a je obrovskou príležitosťou pre celú Strednú Európu. Ako najväčšia spoločnosť v regióne chceme zvýšiť naše zapojenie sa do tohto procesu a dobre ho zvládnuť,uviedol výkonný riaditeľ PKN Orlen Daniel Obajtek.

Detailnú stratégiu pre svoj ambiciózny plán chce vedenie PKN Orlen predstaviť v priebehu posledného štvrťroku tohto roka. Vytýčenie spomínaného cieľa spoločnosťou PKN Orlen je do určitej miery prekvapujúce až paradoxné. Poľsko je totiž jedinou členskou krajinou Európskej únie, ktorá odmietla záväzok únii stať sa uhlíkovo neutrálne ekonomikou do polovice tohto storočia. Poľská energetická skupina sa tak pripojila k ďalším európskym energetickým spoločnostiam, ktoré sa už rozhodli na uhlíkovej neutralite pracovať.