Taliansko

Talianska ekonomika tento rok porastie o šesť percent, predpovedá tamojšia vláda

Hrubý domáci produkt talianskej ekonomiky sa má tento rok zvýšiť o rovných šesť percent. Ide o lepší výhľad, než s akým sa pre tretiu najľudnatejšiu krajinu Európskej únie počítalo tento rok na jar. Zníži sa tiež deficit hospodárenia verejnej správy.

Talianska vláda pritom ešte na jar predpovedala hospodársky rast pre tento rok na úrovni 4,5 percenta. Verejné rozpočty majú tento rok dosiahnuť 9,5 percenta HDP, pričom v apríli odhad predstavoval necelých 12 percent HDP. Zlepšenie ekonomického výhľadu Európskej krajiny plánuje skoršie uvoľňovanie epidemických opatrenia, než sa pôvodne plánovalo.

Podobne optimistická je aj Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj. Vo svojej septembrovej prognóze Taliansko tento rok predpovedá zvýšenie hospodárskeho výkonu o 5,9 percenta, v roku budúcom by sa mal zvýšiť o 4,1 percenta. Deficit hospodárenia talianskych vládnych inštitúcií má tento rok podľa OECD dosiahnuť 10,6 a v roku budúcom 5,7 percenta HDP.

Medzinárodný menový fond zatiaľ svoju predpoveď neaktualizoval, v apríli však Taliansko pre tento rok predpovedalo deficit verejných financií 8,8 percenta HDP a ekonomický rast 4,2 percenta.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.