Ázia, ázijské mesto

Čínske a indické akcie sú pod tlakom, Hongkong je na vlne pozitívneho sentimentu

Kým čínske a indické akcie v polovici obchodného týždňa oslabovali, burza v Hongkongu sa naopak zviezla na vlne optimizmu. Paradoxne jej pomohli problémy developerskej spoločnosti Evergrande.

Akcie na indickej burze v Bombaji zaznamenali v stredu pokles zo svojich historických maxím. Súhrnný index Nifty 50 oslabil o 0,21 percenta. Hlavný index S & P BSE Sensex klesol o 0,43 percenta. Stredajšie obchodovanie bolo pomerne volatilné a za poklesom indických akcií stojí najmä prepad bankových titulov. Segment klesol o dve percentá, najväčší, štvorpercentný, pád zaznamenala Union Bank of India.

Zlú náladu sprevádzalo tiež obchodovanie v Šanghaji, kde hlavný index stratil rovné percento, súhrnný index dokonca 1,8 percenta. Čínske akcie sa ocitli pod tlakom predovšetkým kvôli stupňujúcej sa energetickej kríze v krajine. Investori sa začali zbavovať priemyselných titulov, ktoré sú na dodávkach energie závislé.

Burza v Hongkongu naopak rástla, keď index Hang Seng spevnil o 0,7 percenta. Akciám paradoxne pomohli ťažkosti čínskeho developera Evergrande, ktorý predstavil svoje plány na konsolidáciu. Akcie finančných a realitných titulov v Hongkongu pridali 1,7 a 2,6 percenta.