Nemecko, nemecká vlajka

Nemecká SPD oslavuje volebné víťazstvo. Na kurze najväčšej krajiny EÚ sa to ale príliš neprejaví

Nemeckí sociálni demokrati zvíťazili vo voľbách do Spolkového snemu a majú možnosť získať štvrtýkrát od konca druhej svetovej vojny post spolkového kancelára. Na politickom ani hospodárskom kurze krajiny by to ale nič zmeniť nemalo.

Dôkazom, že výsledok nemeckých volieb do Spolkového snemu nijako zásadne neovplyvní ekonomickú situáciu v Európe, je takmer nulová reakcia devízových trhov. Euro sa voči doláru takmer nepohlo, respektíve nepatrne posilnilo.

Z výsledkov je zrejmé, že nová spolková vláda sa nezaobíde bez jednej alebo druhej z najsilnejších strán. Tým pádom je takmer isté, že zostane zachovaná kontinuita dosluhujúceho kabinetu Angely Merkelovej, ktorý je zložený práve z ministrov SPD a CDU / CSU. Matematicky tiež vychádza ako reálny variant pokračovanie doterajšej veľkej koalície.

Či už vládu zostaví SPD alebo CDU / CSU spolu s ostatnými stranami (Zelení, FDP), je veľmi pravdepodobné, že bude pokračovať konsolidácia verejných rozpočtov, ale aj transformácia nemeckej ekonomiky smerom k šetrnejším technológiám voči životnému prostrediu. Pozitívnou správou je tiež výrazné oslabenie Levice a Alternatívy pre Nemecko, čím je pokračovanie nastoleného trendu potvrdené.