Ocel

Svetová produkcia ocele v máji klesla. Výnimkou je Čína

Globálna výroba ocele v máji klesla skoro o deväť percent. Na vine bola pandémia koronavírusu, ktorej ohnisko sa presunulo z najľudnatejšej krajiny sveta do USA a Latinskej Ameriky. Čína naopak májovú produkciu medziročne zvýšila.

Na celom svete bolo v máji vyrobených bezmála 150 miliónov ton ocele, čo je o 8,7 percenta menej ako pred rokom. Na vine je podľa Svetovej asociácie ocele pandémie koronavírusu, ktorej ohnisko sa presunulo z Číny do zvyšku sveta, najmä do USA alebo Brazílie. Čínska výroba ocele sa v máji naopak medziročne zvýšila o viac ako štyri percentá na 92,3 miliónov ton. Do tohto výsledku sa premietlo, že Čína už vo veľkej miere uvoľnila protiepidemické opatrenia a oceliarne začali obnovovať svoju prevádzku.

Naproti tomu Spojené štáty zaznamenali medziročný pokles výroby ocele o 36,6 percenta, Japonsko o necelých 32 percent a Európska únia o viac ako štvrtinu. Pre Japonsko išlo zároveň o najväčší medzimesačný prepad od júna 2009. Najväčší medziročný pokles produkcie ocele zaznamenala India, a to o 39,1 percenta. Svetová asociácia ocele podľa najnovšieho odhadu predpokladá pokles globálneho dopytu v tomto roku o 6,4 percenta. Budúci rok by malo naopak dôjsť k pomerne silnému rastu.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.