libra

Fed: Libra nie je takým ohrozením pre stabilitu finančných trhov, ako sa predpokladalo

Facebooková mena Libra sa pri svojom spustení stala terčom častej kritiky najmä zo strany centrálnych bankárov. Podľa nich totiž mohla priniesť ohrozenie stability medzinárodného finančného systému. Lenže podľa Federálneho rezervného systému sa teraz ukazuje, že tieto obavy boli prehnané.

Obavy, ktoré sa týkali vzniku Libry ako globálneho stablecoinu, sa ukázali ako neopodstatnene veľké. Vo svojej najnovšej analýze to uviedol Federálny rezervný systém (americká centrálna banka). Analytici Fedu k svojmu záveru došli na základe modelu, ktorý pracoval s niekoľkými variantmi vývoja Libry. Overovali napríklad hypotézu, podľa ktorej by sa Libra stala postupne všeobecne akceptovanou menou. A ukázalo sa, že aj keby sa Libra stala široko vyhľadávanou menou, pravdepodobne by sa nikdy nestala natoľko dominantná, aby prevýšila záujem o tradičné meny.

Kritici Libry totiž od začiatku varovali, že jej prípadné rozšírenie by mohlo destabilizovať súčasný finančný systém, ktorý je založený na takzvaných menách s núteným obehom, ktorým ekonómovia hovoria „fiat money“. Libra by totiž bola krytá práve klasickými rezervnými menami a do istej miery by tak mala oproti nim výhodu. Súčasné peniaze totiž nemajú žiadne krytie, ako tomu bolo ešte v 19. storočí v dobe kovového štandardu. Fed však pripúšťa, že Libra bude pre určitú časť dopytu na finančnom trhu atraktívnym aktívom.