vetrné elektrarny

Švédsko predstavilo ambiciózny plán na rapídne navýšenie kapacity veterných elektrární

Severská krajina v súčasnej dobe spotrebováva okolo 140 terawatthodín elektrickej energie ročne. Tým by Švédsko pokrylo spotrebu elektriny asi z 85 percent.

Švédsko chce v prvej fáze vybudovať veterné elektrárne, ktoré by boli schopné produkovať asi 20 až 30 terawatthodín elektrickej energie ročne. To by jeho súčasnú elektrickú energetickú spotrebu zaistilo asi z jednej pätiny. V ďalších rokoch by potom mala kapacita veterníkov vo Švédsku rásť až na celkový objem 120 terawatthodín vyrobenej elektriny ročne. To by znamenalo pokrytie aktuálnej spotreby z 85 percent.

Veterné elektrárne by mali rásť v mori v blízkosti východného i západného pobrežia. O zámeroch informovala švédska vláda. „Toto je spôsob, ako zaistiť bezpečnosť dodávok elektrickej energie a ako zaistiť energetickú transformáciu a tiež prijateľné ceny energie z dlhodobého hľadiska,” uviedol švédsky minister energetiky Khashayar Farmanbar.

Výstavba veterných elektrární je v súlade s dlhodobou stratégiou severskej krajiny zbaviť sa postupne závislosti na fosílnych zdrojoch. „Chceme urýchliť rozvoj veternej energetiky. Budeme vytipovávať príhodné oblasti, kde by nové zdroje mohli byť budované,“ doplnila ministerka pre klímu Annika Strandhaellová.