Ruské ministerstvo financií ústami svojho šéfa Antona Siluanova odkázalo, že jeho cieľom nie je zakázať cirkuláciu kryptomien v ruskej ekonomike.

Kryptomeny nechceme zakázať, regulácia je ale nutná, hovorí ruský minister financií

Ruské ministerstvo financií ústami svojho šéfa Antona Siluanova odkázalo, že jeho cieľom nie je zakázať cirkuláciu kryptomien v ruskej ekonomike. Siluanov úrad tak ide čiastočne proti ruskej centrálnej banke.

Ruská centrálna banka Bank of Russia navrhla reštrikcie na ťažbu kryptomien a obchodovanie s nimi. Dôvodom sú obavy, že digitálna mena môže narušiť stabilitu ruského finančného systému. Lenže ruský minister financií Anton Siluanov nesúhlasí, a tak prezident Vladimir Putin obom inštitúciám navrhol, aby našli konsenzus.

Po roku a pol dohadov medzi ruskou centrálnou bankou a ministerstvom financií Anton Siluanov vyhlásil, že vláda teraz nájde riešenie. „Pôjdem na vládu so všetkými protiargumentmi a verím, že nájdeme zhodu,“ povedal šéf ruskej štátnej kasy novinárom.

Siluanov nevidí ako riešenie zákaz kryptomien. „Ak ich zakážeme, potom by sme museli zakázať aj internet. A my nechceme používať rovnaké metódy ako Čína,“ povedal. Narážal tak na predchádzajúce vyjadrenia predstaviteľov Bank of Russia, ktorí uviedli, že pre reguláciu kryptomien v Rusku je potrebné sa inšpirovať skúsenosťami z Číny alebo Indie. Siluanov ale verí, že namiesto zákazu sú lepšie regulácie a zdanenia.

2 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.