Čínske akcie zaznamenali pokles, kvôli epidémii koronavírusy

Šanghajská burza zaznamenala najväčší jednodenný pokles za posledných takmer deväť mesiacov. Nadol ju tlačí epidémia koronavírusu vo Wu-chan.

Index šanghajských blue chips CSI 300 oslabil počas štvrtkového obchodovania o viac ako tri percentá a ide tak o najväčší intradenný pokles od vlaňajšieho mája. Súhrnný šanghajský akciový index potom oslabil o 2,8 percenta. Ani z hľadiska celého týždňa sa akciám v Šanghaji nedarí. Majú za sebou najhorší týždeň od vlaňajšieho augusta. V piatok navyše burza zostane zatvorená kvôli príchodu čínskeho nového roka.

Predajná nálada na čínskych akciových trhoch zosilnela po tom, čo úrady pristúpili k uzavretiu mesta Wu-chan, ktoré je považované za ohnisko vírusovej infekcie, ktorá pripomína ochorenie SARS, ktoré sa Čínou šírilo v rokoch 2002 až 2003.

Výpredaje sa týkali titulov prakticky zo všetkých sektorov. Najviac trpeli dopravné firmy alebo spoločnosti, ktoré sa zameriavajú na produkciu tovarov súvisiace s voľnočasovými aktivitami. Svetlú výnimku predstavovali zdravotnícke tituly, pri ktorých sa dá predpokladať, že zo súčasnej situácie môžu ťažiť vďaka rastúcemu dopytu po liekoch a vakcínach. A to napriek tomu, že žiadny prípravok nie je zatiaľ schopný proti novému typu koronavírusy účinne zasiahnuť.