švajčiarsky frank, Švajčiarsko, Switzerland, mena

Švajčiarska národná banka zakročila proti silnejúcemu franku. Intervenciu prezradili čísla z bilancie

Švajčiarsky frank sa zrejme dostal na príliš silnú úroveň voči euru, až sa to prestalo páčiť Švajčiarskej národnej banke. Tá sa rozhodla proti silnému franku zakročiť, vyplýva to z objemu depozit na videnie, ktoré tamojšia centrálna banka eviduje.

Objem vkladov na videnie, ktoré u švajčiarskej centrálnej banky ukladajú banky komerčné, sa počas uplynulého týždňa zvýšil o 2,4 miliardy frankov na necelých 723 miliárd. Ide o najväčšiu úroveň za posledných sedem mesiacov. Hodnota zároveň indikuje, že Švajčiarska národná banka vykonala intervenciu proti silnejúcej domácej mene.

„Zdá sa, že Švajčiarska národná banka zosilnila svoj boj proti silnému franku,“ uviedla banka HSBC podľa agentúry Reuters. Vraj to vyzerá, že centrálna banka sa obáva najmä rýchlosti, s akou frank v posledných týždňoch voči euru posilnil. Tá je vôbec najvyššia za uplynulých dvanásť mesiacov.

Podľa ekonomického analytika banky UBS Alessandra Beeho nárast vkladov na videnie komerčných bánk v centrálnej banke naznačuje, že švajčiarski centrálni bankári nenechajú frank posilniť voči euru na hodnotu pod 1,04 franka za euro.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.