európska únia, európa, eu

Európske akcie síce v piatok oslabili, majú však za sebou najlepší týždeň od marca

Hoci európske akciové trhy v piatok väčšinou mierne oslabili, majú za sebou najlepší obchodný týždeň od marca tohto roku. Na jeho konci sa však u investorov prejavili obavy z nového variantu koronavirusu Omikron, ktorý sa začína šíriť.

Paneurópsky akciový index STOXX 600 v piatok oslabil o 0,3 percenta, celkovo však obchodný týždeň uzavrel o necelé tri percentá vyššie. V červenom teritóriu v piatok skončili prakticky všetky významné európske burzy, najviac stratila tá bruselská, ktorej index oslabil o 0,57 percenta. Frankfurtská burza prakticky stagnovala, keď index DAX klesol iba o desatinu percenta. Trhy v Pobaltí, Poľsku alebo Slovinsku však zaznamenali nepatrný rast.

Popri obavách zo šíriaceho sa variantu koronavirusu Omikron sa na investoroch prejavila aj neistota ohľadom reakcie americkej centrálnej banky na stále rastúcu infláciu v USA, ktorá v novembri dosiahla 6,8 percenta. Najvyššie od júna 1982. Na trhoch postupne silnie presvedčenie, že Fed by mohol začať zvyšovať svoje úrokové sadzby už v budúcom roku. Neistota iba panuje v tom, či sa tak stane až v druhej polovici roku 2022, alebo skôr.