Ekonomika Saudskej Arábie vzrástla v treťom štvrťroku o sedem percent. Pomohla jej ropa

Najväčšia arabská ekonomika sa v treťom tohtoročnom štvrťroku nadýchla k masívnemu hospodárskemu rastu. Jej výkon sa medziročne zvýšil o rovných sedem percent, čo bolo mierne nad prognózou tamojších úradov.

Solídny hospodársky rast ale nastal aj v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom. Hrubý domáci produkt Saudskej Arábie sa medzi kvartálne zvýšil o 5,7 percent, uviedol tamojší štatistický úrad. Najsilnejšej arabskej ekonomike výrazne pomohlo zotavenie na trhu s ropou. „Hospodársky rast bol prevažne ťahaný aktivitami súvisiacimi s ťažbou ropy,“ oznámili štatistici. Ropný sektor sa medziročne zdvihol o 9,3 percent, zatiaľ čo „neropná“ časť ekonomiky vzrástla o 6,3 percent.

Pomerne rýchly hospodársky rast môže byť však do určitej miery skreslený nízkou porovnávacou základňou z minulého roka. Saudská Arábia ako najväčší globálny exportér ropy bol tvrdo zasiahnutý práve v minulom roku, keď sa cena ropy na svetových trhoch rútila voľným pádom nadol. V jednej chvíli sa dokonca ropné futures obchodovali za záporné ceny, čo bolo po prvýkrát v histórii.

Za celý tento rok sa má saudskoarabská ekonomika zdvihnúť o 2,9 percenta, v budúcom roku dokonca o 7,4 percenta.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.