loď, tanker

Suezský prieplav môže byť zablokovaný týždne. Ropa zatiaľ nezdražuje

Dopravná zápcha v jednej najfrekventovanejších námorných tepien môže trvať aj niekoľko týždňov. Ohrozené tak je zásobovanie Európy ropou a prehĺbiť sa môže tiež nedostatok dopravných kontajnerov na trhu.

Podľa egyptskej štátnej spoločnosti Suez Canal Authority, ktorá prevádzkuje Suezský prieplav, sa uviaznutú kontajnerovú loď Ever Given snaží vyslobodiť niekoľko menších plavidiel, avšak zatiaľ bez úspechu. Vyslobodzovacie práce museli byť navyše niekoľkokrát prerušené, kvôli silnému vetru a piesočným búrkam.

Cez Suezský kanál momentálne nemôžu preplávať viac ako dve stovky kontajnerových lodí alebo tankerov, ktoré vezú ropu a zemný plyn. V kanáli tak došlo k jednej z najhorších dopravných zápch v histórii. Udalosť tak nepochybne ďalej naruší dodávateľsko-odberateľské väzby na svetovom obchode, ktorý sa doteraz nestačil úplne spamätať po koronavírusovej kríze, kvôli ktorej došlo k uzavretiu mnohých tovární vyrábajúcich dôležité súčiastky. Napríklad počítačové čipy.

Na vzniknutú situáciu zatiaľ nereagovala cena ropy. Barel ropy Brent sa obchoduje podobne ako v predchádzajúcich dňoch na úrovni tesne nad 60-timi dolármi. Dôvodom tohto pokoja je fakt, že destináciou pre väčšinu ropy v čakajúcich tankeroch je Európa, kde sa dopyt po rope kvôli zhoršujúcej epidemickej situácii slabne.