USA, Amerika, Spojené štáty

Ako plánované zvýšenie daní Bidenovej administratívou dopadne na akciové trhy

Americký prezident Joe Biden vstupoval do bitky o Biely dom okrem iného s plánom zvýšenia daní. Plán bol zvýšiť dane pre zárobkovo fyzické osoby, korporácie, ako aj dane z majetku a kapitálových príjmov. Na mieste sú obavy, ako zvýšenie daňovej záťaže ovplyvní americké akciové trhy.

Investori sú zatiaľ prekvapivo pokojní a Bidenovým plánom na zvýšenie daní zo zárobkov, zisku či majetku ich nijako neznervózňujú. Väčšina z nich totiž avizovanú zmenu daňových sadzieb zakomponovala do svojich valuácií jednotlivých akcií, a tak možno za jedinú hrozbu považovať zvýšenie daní vo väčšej miere, než sa očakáva. Lenže to zatiaľ nie je na programe dňa. Všetko bude závisieť od rýchlosti zotavenia americkej ekonomiky a z následkov koronavírusovej krízy. Čiže na na tom, ako sa začne plniť štátna kasa.

Joe Biden však pri oznamovaní zvyšovania daní dodával aj povestné „B“. Teda na čo chce dodatočne vybrané peniaze použiť. V tomto prípade by sa nemalo jednať o niečo, čo by ohrozilo doterajší vývoj akciových trhov. Peniaze totiž majú putovať prevažne do renovácie a budovania modernej infraštruktúry. Takéto verejné investície majú spravidla významný multiplikačný efekt a sú schopné pomôcť ekonomike ako z krátkodobého, tak dlhodobého hľadiska. Investori to teda vnímajú ako odkaz, že Joe Biden chce robiť všetko pre to, aby americká ekonomika robustne rástla.