EU, Európa, Európská unie

Ekonomická aktivita v eurozóne rekordne ožila

Podľa aktuálneho prieskumu britskej poradenskej spoločnosti IHS Markit vystrelila ekonomická aktivita v eurozóne raketovo nahor. Index nákupných manažérov (PMI) vystúpil na hodnotu 52,5 bodov. To je najvyššia úroveň od konca roku 2018.

Súhrnný index nákupných manažérov v eurozóne bol skoro o štyri body vyššie ako vo februári, kedy sa držal tesne pod 49 bodmi. Pritom práve 50 bodov tvorí hranicu medzi expanziou a útlmom ekonomickej aktivity. Pritom najoptimistickejšie odhady analytikov dosahovali 51 bodov. Výsledok je výrazne nad očakávaniami trhu, a to napriek nástupu tretej vlny koronavírusovej epidémie v niektorých európskych krajinách.

Vôbec k najväčšiemu pozitívnemu prekvapeniu došlo v Nemecku, kde sa index nákupných manažérov v spracovateľskom priemysle dostal až na úroveň 66,6 bodov, čo je vôbec najvyššia hodnota v histórii sledovania indexu, teda od apríla 1996. Vo februári sa PMI dostal len na necelých 61 bodov. V Nemecku ožil tiež sektor služieb, ktorého PMI v marci vystúpilo na 50,8 z februárových 45,7 bodov.

Nemecké oživenie ekonomickej aktivity je skvelou správou pre ďalšie európske krajiny. Nemecko totiž predstavuje najsilnejšiu európsku ekonomiku, a na jej zdraví tak v podstate závisí kondícia ostatných hospodárstiev na starom kontinente.