eletrina

Sudán podpísal memorandum o porozumení s General Electric

Výroba elektriny v Sudáne by sa v najbližších rokoch mala zvýšiť. Vyplýva to z memoranda o porozumení podpísaného sudánskou vládou a americkým holdingom General Electric. Výsledkom by malo byť navýšenie inštalovanej kapacity elektrární v Sudáne o 470 megawattov.

Holding General Electric vo svojom tlačovom vyhlásení uviedol, že sa k elektrine pripojí až 600 tisíc domácností. Americký koncern bude schopný dodať mobilné turbíny, ktoré môžu byť inštalované v poriadku niekoľkých mesiacov. Navyše sa bude podieľať na rekonštrukciu troch existujúcich elektrární.

Americká spoločnosť ďalej uviedla, že skúma možnosti spolupráce s vládou Sudánu aj na ďalších projektoch v oblastiach ako je zdravotníctvo vrátane modernizácie rádiológie, kardiológie či onkológie, a to najmä na vidieku.

Už takmer tridsať rokov sa nenašla žiadna významná spoločnosť, ktorá by akokoľvek chcela investovať práve v Sudáne,uviedol sudánsky premiér Abdalla Hamdok v tlačovom vyhlásení. Memorandum neobsahuje detaily finančnej stránky plánovaných projektov. Sudánska vláda ale v stredu uviedla, že chce zvýšiť výkon elektrárne v El Fule, do ktorej by mala investovať asi 915 miliónov dolárov.