china

Hongkonské akcie posilnili. Pomohol im prejav čínskeho prezidenta

Akcie v Hongkongu našli pevnú pôdu pod nohami a stredajšie obchodovanie zakončili silnejšie. Zviezli sa na vlne rastu technologických titulov po tom, čo čínsky prezident Si Ťin-pching vo svojom prejave v Šen-čene zdôraznil ochranu vlastníckych práv.

Index hongkongskej burzy Hang Seng síce pridal len sedem stotín percenta, ale čiastkové Subindex ukazujú, ktorým akciám sa darilo najviac. Technologický segment pridal takmer dve percentá, naopak, o 2,8 percenta oslabili energetické tituly.

Technologické akcie však pozitívne zareagovali na prejav čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý v Šen-čene zdôraznil význam vlastníckych práv. Povedal, že Šen-čen vlastnícke práva posilní a zvýši ochranu investorov a podnikateľov. Sľúbil tiež, že čínska vláda bude klásť dôraz na urýchľovanie reforiem.

Akcie na dvoch čínskych burzách (v Šanghaji a Šen-čene) zakončili v stredu obchodný deň v červených číslach. Šanghajský súhrnný index oslabil o 0,56 percenta, Šen-čenský o 0,51 percenta. Na prepade sa prejavilo vyberanie ziskov investormi. Najviac oslaboval poľnohospodársky a realitný sektor. Akcie v oboch týchto segmentoch klesli o viac ako percento.